13 Mei 2024: Het regent keutels

De meeste mezen hebben nu jongen, terwijl alleen de allervroegste vliegenvangernesten nu zijn uitgekomen. Waar ik een dag of 10 geleden me soms wat zorgen maakte over de mezenjongen die toen uitkwamen, is daar nu geheel geen sprake meer van. Het is lekker warm, en er zijn nu volop rupsen. Zeker nu het al ruim een week niet heeft geregend en de bosbodem droog is, kan je de rupsenkeutels naar beneden horen regenen. Als ik uit het bos kom zit mijn hele haar dus onder de poep.

Vandaag heb ik vooral poep geschept. Ik ben al mijn rupsenkeutelnetten afgereden om die te legen, zeker omdat er mogelijk regen werd verwacht. Slechte combinatie: regen met rupsenkeutels. Dat wordt een smeerboel, en die monsters kan je vaak maar beter weggooien. Vandaag mooie schone monsters, en sinds ik de netten een week geleden neer heb gezet zijn het steeds van dit soort mooie monsters geweest. Op basis van de hoeveelheid poep die ik zo uit een net schep zou ik een indruk moeten hebben of we nog voor, of juist al over de piek heen zijn. Maar om eerlijk te zijn: ik weet het momenteel slecht. Er zijn gewoon heel veel keutels, en dan is wat meer of wat minder moeilijk op het oog te zien. Dus zitten die keutels nu in envelopjes, en na drogen zullen we het gewicht bepalen en dat is een goede maat voor hoeveel rupsen er waren. Daarbij is er nog wel de complicerende factor dat rupsen meer poepen als het warmer is, en dat grote hoeveelheid keutels van dit moment dus misschien iets vertekend wordt door de hoge temperaturen. Gelukkig weten we dit, en kunnen daar goed voor corrigeren. Het enige wat ik echt kan zeggen over de rupsen dit jaar is dat het er veel zijn, dat het vooral eikenbladrollers zijn en weinig wintervlinders, maar ik moet dus nog gissen wanneer de piek valt en of die even hoog uitvalt als bijvoorbeeld vorig jaar.

Nu hoop ik maar dat het nog een paar dagen droog blijft, zodat ik nog zeker één schoon monster kan verzamelen komende woensdag (of zelfs donderdag). Dan hebben we vast de piek al wel gehad. Op Buienradar leek vanavond de bui net ons studiegebied niet te raken. Maar zeker weten doe ik het niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *