26 April 2024: Rupsjes en de eerste gierzwaluwen

De vraag is altijd hoeveel interpretatie in een waarneming zit. Ik vind de vliegenvangerman die nu op de grond bijna als een roodborst rondscharrelt in het mooie, maar koude ochtendlicht er wat sneu uitzien. Af en toe een zangstrofe, maar verder hard aan het werk voor de kost. Op zoek naar de schaarse spinnen en mieren die daar nog te vinden zijn? In plaats van sneu, kan je het ook zien als een teken van de enorme flexibiliteit van zo’n vliegenvanger. Hoog in de bomen naar bladluizen happend, kan net zo gemakkelijk worden afgewisseld met dit lage gescharrel.

Ondanks de kou van de afgelopen twee weken lijken er nauwelijks bekende vliegenvangers te verdwijnen, en als ze al verdwijnen kan het zijn dat ze zijn verhuisd naar een plek buiten ons studiegebied. Of ze hebben een vrouw gekregen en die heeft gekozen voor een spechtenhol, waardoor we ze niet meer zien rond de nestkasten. En dan is er zelfs nog de mogelijkheid dat ze over een paar dagen wel weer opduiken in een nestkast. Dan hebben ze samen met die vrouw stilletjes door het bos gezworven, en zich onttrokken aan onze waarneming. In een “normaal” jaar starten die vrouwen bijna onmiddellijk na aankomst met nestbouw, en hou je er goed zicht op. Maar dit jaar zijn er vrouwen die geen enkele haast lijken te maken.

Als ik nu naar de eiken kijk dan is er vast een nieuwe “rupsenplaag” in de maak. Niet van eikenprocessierupsen waar het nieuws soms vol van is, maar waarschijnlijk van eikenbladrollers. En mogelijk ook nog andere soorten. Het zijn veelal nog mini-rupsjes, maar die vouwen de bladeren al dicht om zo aan predatie te ontsnappen. Dat het er veel zijn verbaasd me niet, want ook vorig jaar waren ze er massaal, en in juni waren er tienduizenden volwassen vlindertjes die weer eitjes legden, en die nieuwe generatie gaat dit jaar vast de eiken weer ontbladeren. Goed voor de vogels, maar minder prettig voor de eiken. Gelukkig kunnen die wel tegen een stootje, en lopen ze in juni voor een tweede maal uit. Maar dat duurt nog even.

Vandaag scheerden de eerste twee gierzwaluwen over het bos. Is dat de voorbode van een massale aankomst de komende dagen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *