15 April 2024: het wordt spannend

Records zijn eigenlijk niet heel spannend vanuit biologisch oogpunt, maar persoonlijk vind ik het wel spannend of één van de vliegenvangervrouwen een allervroegste eitje ooit gaat leggen. Ze hebben nog vier dagen, en ik begin er hard aan te twijfelen of ze het halen. Enkele vrouwen hebben al een nest dat er mooi bijligt, hoewel de bekleding nog net iets mooier kan. Het bos ziet er groen uit, dus ze zouden kunnen denken dat ze haast hebben. Maar of ze dat echt al zo voelen? We gaan het zien de komende dagen.

Ik bedenk me dat ik me slecht van andere jaren herinner hoe lang het duurt van een vrijwel volledig nest tot het leggen van het ei. Ik weet dat later aankomende vrouwen in slechts vijf dagen vanaf aankomst een nest kunnen bouwen en het eerste ei leggen. Voor vroeg aankomende vrouwen duurt dat altijd langer, maar weet slecht of ze dan dus al wel een volledig nest bouwen en dan blijven wachten, of dat ze lang wachten met bouwen, of juist heel traag bouwen. Waarschijnlijk hangt het af van de omstandigheden. In een jaar als dit kunnen ze een tijdje het gevoel hebben dat ze moeten opschieten, maar met dit koude weer kan die stemming mogelijk weer omslaan. Of is er gewoon te weinig voedsel om eieren te produceren.

One thought on “15 April 2024: het wordt spannend

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *