30 april: Stilte

En dan ineens is het stil, wat betreft de vliegenvangers dan, want er arriveren nog steeds meer zomergasten. Zo hoorde ik de eerste Zomertortel en beginnen de Koekoeken ook binnen te druppelen, zo ook de Fluiters en nog veel meer. Mooie sfeermakers allemaal.

De vliegenvangers houden zich voor de verandering niet stil omdat het stervenskoud is of regent, nee de afgelopen dagen kwamen er namelijk veel vrouwen binnen, bijna driekwart van de mannen heeft nu een vrouw. Als een man eenmaal een vrouw heeft versierd, dan hoeft dat zingen niet meer. Je kan dan gaan werken aan je nageslacht. Hoewel…ze zijn niet altijd helemaal stil, want mannen waar de vrouw het nestje al af heeft, beginnen soms alweer een beetje te zingen bij een nestkast in de buurt. Als je daar ook een vrouw kan binden kan je de hoeveelheid genen die je doorgeeft naar de volgende generatie binnen een seizoen misschien wel keer anderhalf doen! Die tweede vrouwen moeten het vaak wel met wat minder hulp doen en daar zitten kosten aan verbonden, ze leven minder lang en brengen ook wat minder overlevende jongen groot. Er zijn trouwens ook kosten voor de eerste vrouwen, want die moeten vooral in de late nestfase van de jongen ook harder werken.

Vroege vrouwen blijken een grotere kans te hebben om een vreemdgaande man te krijgen. Daar zijn allerlei redenen voor te bedenken (die ik niet allemaal ga noemen), zo kan het bijvoorbeeld zijn dat vroege mannen de populairste plekjes weten te pakken, of dat vroege mannen zelf toppers zijn die iedereen wil hebben. Ook als er nog een relatief grote golf late vrouwen komt kan het zo zijn dat een vroege vrouw haar man moet delen. Zo zie je maar weer, te vroeg aankomen, kan ook op deze manier zijn nadeel hebben.

Met het mooie weer en de vele vrouwen, is de nestbouw flink op gang gekomen, Aekingerzand, 29 april 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *