11 april: Tegen beter weten?

Tegen beter weten in het bos in. Een bui onderweg. De angst om iets te missen heeft me toch doen besluiten op pad te gaan. Morgen is het waarschijnlijk nog slechter. Veel vogels zitten nog best dapper te zingen. Als die nietige fitissen en tjiftjaffen het kunnen, waarom de vliegenvangers dan niet? Een grote groep kepen, waarvan de mannen al mooie zwarte koppen boven hun oranje buiken krijgen. Ook zij zingen nu: een wat nasaal gekweel. Binnenkort verdwijnen die naar het noorden.

Een groot deel van het bos ziet er nog winters uit. Kale eiken. De meeste berken ook nog kaal, maar sommigen hebben al een frisgroene zweem. De krentenboompjes staan volop in knop. Nog een warme dag en hun witte bloemen sieren het grauwe bos.

Een paartje zwarte mees foerageert op miniscuul grut. Het mannetje stopt het vrouwtje iets toe (vertederend!). Die kan nu al op de eieren zitten. Benieuwd wat ze eten en probeer ze even te volgen om te zien of ze poepen. Ze gaan me helaas te snel.

Op het Dieverzand zit inderdaad al een zwarte mees op 10 eieren, de eieren waren koud open dus er wordt nog niet echt doorgebroed.

Een opvallende witte borst in een berkje op een kapvlakte. Verrek, toch een bonte vlieg. Een heel mooie nog wel: donkere mantel, grote witte kopvlek. Rechts aluminium geringd. Stil. Foeragerend op de grond. Hij poept ook nog, waarna ik die kant op snel en de bosbodem afspeur. Maar een klein poepje, maar ook waardevol. Die gaat mee op alcohol om via DNA te bepalen wat hij heeft gegeten. Opmerkelijk dat er geen andere kleine zangvogels in het bos voorkomen met zoveel wit.

Het prettige van een bos met nog maar weinig vliegenvangers is dat je meer oog hebt voor andere dingen. Zo vind ik een paartje kuifmees die in een onooglijke berkenstobbe een nest bouwt. Het blijft een raadsel waarom deze mezen geen gebruik willen maken van onze mooie nestkasten. Dit is en onveilig, en er passen maar weinig jongen in en de kans op grote overstromingen is ook nog eens aanwezig.

Om een uur of 10 valt bijna alles stil. Ik moet ook naar kantoor. Is het de moeite waard geweest? Één nieuwe vliegenvanger en een poepje. Vooral ook de wetenschap dat ik vanochtend niet van alles heb gemist. Bij Richard is het andere koek: daar zitten al volop vliegenvangers. Niet echt eerlijk verdeeld dit jaar, maar ook wel interessant die verschillen tussen gebieden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *