8 april: Hoe trekken die beesten eigenlijk?

De dag kende weer een frisse start, je vraagt je op zulke dagen af wat je zo vroeg in het bos doet en of het eigenlijk wel zin heeft want horen doe je niet veel. Tot een uur of tien was het erg stil en omdat het bewolkt was, liep de temperatuur ook nauwelijks op. Ik had al twee terreinen bezocht en nog geen vliegenvanger gehoord, laat staan gezien (ik had er dit jaar trouwens helemaal nog geen gezien). 

Op het Dieverzand brak ineens het zonnetje door en werd het zowaar lekker. Ik was nog niet bij de eerste nestkast of ik hoorde al een vliegenvanger alarmeren, een bruine man met rechts een aluminium ringetje en geen vlekjes op zijn voorhoofd. Enige tijd later weer alarm, dit keer een donkere man met links een paars ringetje en één flinke vlek op het voorhoofd, hij was in gevecht met een stel koolmezen. Terwijl ik dit gevecht stond te bekijken, hoorde ik nummer drie alarmeren. Dit was een vrij bruine ongeringde man met twee voorhoofdsvlekken, niet heel groot maar ook niet heel klein. Deze man zong zelfs wat toen hij ineens als een speer naar een andere nestkast vloog waar hij man nummer vier aanviel. Dit was duidelijk weer een andere want deze was weer iets donkerder dan nummer drie maar lichter dan nummer twee en hij had één niet al te grote vlek op zijn voorhoofd maar vooral had deze een groene ring aan zijn rechter poot. Zo had ik ineens vier individuen op een kluitje terwijl er in de rest van de terreinen (7 terreinen met in totaal 700 nestkasten) geen vliegenvanger gezien werd vandaag. 

 

Man nummer 1 t/m 3, nummer 4 wilde niet op de foto.

Door kleine dataloggers als een klein rugzakje op onze vliegenvangers te hangen, zijn we al wel het nodige over de trek naar en van Afrika te weten gekomen. Zo weten we dat ze ongeveer in het westen van Ivoorkust overwinteren en dat ze een week of twee over de reis doen. We weten eigenlijk niet hoe ze het overwinteringsgebied vinden (al hebben we wel aanwijzingen dat het deels genetisch bepaald is).

Jonge ganzen vliegen met hun vader en moeder mee maar doen vliegenvangers dat ook? Dat is niet zo waarschijnlijk want families blijven maar kort bij elkaar na het uitvliegen. Trekken ze misschien in groepjes? Dat is niet zo gemakkelijk te onderzoeken, dus dat weten we niet maar je zou het haast denken met die vier mannetjes op een kluitje van vandaag. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *