In deze tijd van het jaar kan je het ene moment denken dat het al bijna zomer is, terwijl de winter ook altijd nog op de loer ligt. Nou ja winter…. We zijn niets meer gewend qua kou, dus we moeten niet zeuren als het voor de verandering eens een keertje kouder dan het langjarig gemiddelde is. Ik schreef al eerder dat de reeds aanwezige vliegenvangervrouwen niet heel veel haast lijken te hebben. Maar ondertussen zijn er nu toch al nesten die bijna klaar zijn, dus misschien was ik ietwat voorbarig met mijn conclusies. De afgelopen dagen zijn er nauwelijks nieuwe vliegenvangers aangekomen. Die trekken liever niet in nachten dat het regent.
Of vogels het gemakkelijk of moeilijk hebben in het bos, is vaak slecht te zien. Op het moment is de beste manier misschien wel om naar de eileg van de mezen te kijken. Als de omstandigheden goed voor ze zijn, dan leggen ze braaf elke dag een ei, van de start totdat het legsel compleet is. Maar als de omstandigheden wat minder gunstig zijn, dan lukt ze dit niet. Ze slaan zo nu en dan een dagje over. En dat is precies wat we nu zien. Je kan zeggen dat dit strookt met de vliegenvangers die niet opschieten. Die zoeken nu vaak fanatiek voedsel in de berken, die al mooi in blad staan. Ze staan als een soort kolibries vliegend stil in de lucht, om tussen het ontluikend groen kleine prooien te verschalken. Het zijn nu vast bladluizen. Of mieren die als veeboeren die bladluizen bewaken.
Elk jaar is het weer opvallend dat vliegenvangers vaker dan je zou verwachten een voorkeur hebben voor nestkasten waarin mezen al met nestbouw zijn begonnen. Ik heb al verschillende gevallen waarbij een vliegenvangervrouw haar nest bouwt bovenop dat mezennest. Soms lagen daar al eitjes is, maar heel zeker weet ik niet of de mezen het eerst opgeven en de vliegenvangers daarna komen, of dat het de vliegenvangers lukt om de mezen weg te jagen. Ik vermoed dat dit laatste best vaak het geval is. En dat is niet zonder risico, want waar vliegenvangers buiten de nestkast de mezen wel de baas zijn, loopt een gevecht in de nestkast vaak fataal af voor de vliegenvangers. We hebben nog geen slachtoffers dit jaar, maar die gaan we de komende dagen ongetwijfeld vinden. Het blijft een vreemd verschijnsel: er zijn nog heel veel nestkasten leeg en onbezet, en die vliegenvangers vechten zich soms dood voor een mezenkast.