Ieder jaar is het spelletje in onze onderzoeksgroep om zo goed mogelijk het eerste vliegenvangerei te voorspellen. Het is een onschuldige competitie, nauwelijks een weddenschap, waarvan je kan denken dat degene die de vliegenvangers het beste begrijpt ook de beste voorspelling zal maken.
Ons groepje dit jaar is wel heel erg klein. De studenten zijn nog niet begonnen (maar hebben ook wel heel weinig voorkennis), dus alleen Richard en ik hebben een voorspelling gewaagd. Ik vroeg Richard als eerste, en hij voorspelde 23 april. Dat was ook mijn oorspronkelijke idee, maar het voelt wat flauw om dezelfde voorspelling te doen, dus daarom werd de mijne 22 april. Het is daarbij goed om te weten dat we slechts drie nesten hebben die op 20 april zijn begonnen (van de bijna 5000 waarvan we gegevens hebben sinds 2007), en vorig jaar hadden we opeens een scherp nieuw record: 18 april! Helaas was dat wat teveel van het goede, en de vrouw verdween na het leggen van vier eieren. Ze kan dus zomaar te vroeg zijn geweest. Overigens: twee van de drie vliegenvangers die ooit op 20 april legden, deden dat ook in 2024. Dat was zeer uitzonderlijk,
Vliegenvangers kunnen in principe vijf dagen na aankomst hun eerste ei leggen. Een ongelooflijke prestatie, want ze hebben in de twee weken daarvoor 5000 km gevlogen. Maar die vijf dagen zien we nooit voor vroege aankomers: die doen er in echt warme voorjaren toch vaak minstens 10 dagen over, terwijl in een koud voorjaar het al snel tweemaal zo lang is.
De vrouw die deze eerste eitjes legde kwam rond 12 april aan. Op dat moment lagen er zes koolmeeseieren, en ik trof de koolmeesvrouw in de nestkast op dit nog onvoltooide legsel. Waarschijnlijk zat zij daar omdat ze belaagd werd door het juist gevormde vliegenvangerpaar, en haar nest wilde beschermen. Blijkbaar zonder succes, want op 17 april was er opeens al een volledig vliegenvangernest overheen gebouwd. Vandaag vond ik twee eieren, dus gisteren moet het eerste ei gelegd zijn: op 20 april. Zo snel had ik niet al het eerste ei verwacht (zie mijn eerdere voorspelling, die deels een reflectie is van mijn optimistische aard). Erg warm was het niet de afgelopen week, en zelfs de mezen slaan regelmatig een dag over bij het leggen, wat vaak een teken is dat de omstandigheden niet ideaal zijn: relatief weinig voedsel en nachten die koud zijn waarin je je energie moet uitgeven om zelf warm te blijven, in plaats van in het maken van een ei.
Mijn inschatting was dus niet helemaal juist, maar aan de andere kant is het geen schande om er twee (of drie) dagen naast te zitten. Benieuwd of er de komende dagen snel meer beginnen te leggen. Er zijn in ieder geval al aardig wat nesten gereed om zo’n mooi blauw ei te ontvangen.
