9 juni 2024: Een dagje in de schuiltent

Nu de hectiek een beetje achter ons ligt, is het ook nuttig om wat foto’s te maken van onze studieobjecten, dat is namelijk altijd handig voor presentaties waarin we ons verhaal vertellen. Gisteren daarom na het reguliere ringwerk de schuiltent neergezet bij nestkast 666. Vijftien dagen oud zijn de jongen als ik daar aankom, die blijven vast niet lang meer.

Vanuit de schuiltent krijg je na enige gewenning van de kant van de vogels al snel een inkijkje in het leven van de familie. De ouders gaan weer over tot de orde van de dag, en dat is vooral veel voeren. Er wordt van alles gebracht, en wat me vooral opvalt is dat ze zo dicht bij de kast zoeken en hoe scherp die vogeltjes zijn. Het vrouwtje laat voordat ze de nestkast in gaat een rupsje vallen, en ik dacht nog “goh dat rupsje heeft mazzel” maar als het mannetje een minuut later langskomt, heeft het rupsje toch nog pech…

Rupsje dat dacht te ontkomen, Dwingelderveld, 8 juni 2024.

Vlindertjes van de Eikenbladroller worden veelvuldig gebracht, maar ook nog aardig wat vlinders en rupsen van allerlei andere soorten, en dat terwijl de rupsenpiek alweer een paar weken achter ons ligt. Rozenkevers, die me erg droog en moeilijk verteerbaar lijken, brengen ze vast niet uit weelde, die vind je vaak ook nog in het nest na uitvliegen. Aan beide ouders kan je afzien dat ze hard gewerkt hebben de afgelopen tijd.

Man met vlindertje van de Eikenbladroller, Dwingelderveld, 8 juni 2024.

Man met Rozenkever, ogenschijnlijk droge kost, Dwingelderveld, 8  juni 2024.

Vrouw met een snavel vol rupsjes, Dwingelderveld, 8 juni 2024.

Vrouw met Zwart Beertje, Dwingelderveld, 8 juni 2024.

Het mannetje zingt steeds een zacht kort deuntje buiten de kast, waarom doet hij dat? Als hij ook nog met voer in en uit gaat, krijg ik het gevoel dat hij de jongen naar buiten probeert te lokken. Misschien krijg ik nog spectaculaire plaatjes van uitvliegende jongen! Even later verschijnt er een jong in de vliegopening, kijkt wat en laat zich weer terugvallen. Dit herhaalt zich een paar keer en dan ineens frrrrt weg is hij, te snel voor een foto… De ouders gaan door met het voeren van de jongen in de nestkast en tot mijn vertrek is dit het enige jong dat uitvliegt.

De man vliegt uit met de prooien nog in zijn snavel (boven) en jong vlak voor uitvliegen (onder), Dwingelderveld, 8 juni 2024.

In de zeven uur dat ik daar zit, komen er nog drie vliegenvangers kijken die ogenschijnlijk niks met het broedsel te maken hebben. Eén vrouw kijkt zelfs naar binnen. Er zijn studies die hebben laten zien dat dit vogels zijn die dit jaar misschien zelf niet gebroed hebben maar die alvast voor volgend jaar bekijken wat de goede plekken zijn. De vrouw die in de nestkast kijkt, heeft een zwart ringetje aan haar linker poot en aan de paar cijfers en letters die ik kan lezen op de foto’s, kan ik zien dat we haar dit jaar nog niet hebben gezien in ons studiegebied. Misschien zien we haar volgend jaar wel terug.

De vrouw die even in de kast gluurde, Dwingelderveld, 8 juni 2024.

Ongeringde vrouw (die ons dus ook niet bekend is), komt kijken bij de nestkast. De borstveren lijken aangevreten. Dat zou door veerluis kunnen komen, maar eigenlijk wetenn we het niet goed, Dwingelderveld, 8 juni 2024.

Toch goed om ook eens flink de tijd te nemen om echt naar de vogels te kijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *