30/4/2024: Blij voor de vroegste man

Met sommige individuele vliegenvangers voel ik meer mee dan met andere. Het is een wat triviale selectie. De allervroegste man die ik zag is er zo één. Ik had met hem te doen. Na aankomst op 3 april leek hij ook de eerste vrouw aan zich te kunnen binden. Dat was op 6 april, maar na een dag koos zij toch zijn buurman. Elke dag die ik vervolgens in het bos was, zat hij fanatiek te zingen bij nestkast 718. Duidelijk herkenbaar aan zijn blauwe ring aan zijn linkerpoot. Verder geen uitgesproken kenmerken, eerder grijze muis. Maar hij zong voor wat hij waard was, en het mocht steeds maar niet baten. Tot vandaag, want ik zie hem eindelijk met een vrouw. Zij heeft er geen gras over laten groeien en is direct aan de nestbouw begonnen.

Een andere man waarmee ik meeleef, is de in mijn ogen mooiste man. Strak zwart pak, met groot wit voorhoofd. Arriveerde op 7 april, en ook hij doet zeker zijn best, maar blijkbaar valt zijn mooie verenkleed weinig in de smaak. Vrijwel alle mannen om hem heen hebben ondertussen een vrouw, en hij zit naar nog wat eenzaam te zingen. Stiekem hoop ik overigens dat hij een Brit is. Die Britse vliegenvangers zijn veel mooier zwart-wit gekleurd dan de onze, en ooit hadden we zo’n man die echt een Britse ring droeg. Geboren ergens in het Lake District, en duidelijk een afslag naar het westen gemist. Nu maar hopen dat ik deze man in handen kan krijgen, zodat ik weet waar hij vandaan komt.

De voorspelde aankomstpiek van de vrouwen is zeker gekomen, hoewel het iets later is dan ik eerst had voorspeld. Vandaag bij mij het hoogste aantal nieuw aangekomen vrouwen tot nu toe. Of misschien waren die vrouwen er gisteren of eergisteren ook al, maar hebben ze wat tijd genomen om een partner te kiezen. Als aankomstdatum van vrouwen rekenen wij de dag dat ze gepaard raken met een man. Voor die tijd zijn ze te slecht te volgen als individu door het bos. Uit eerder werk blijkt dit een heel goede benadering.

Frequentieverdeling van aankomstdatum van vliegenvangers in het Dwingelderveld.

Ondertussen is ruim 60% van de mannen gepaard geraakt. De laatste jaren is het vrij gebruikelijk dat om en nabij de 20% van de mannen geen vrouw krijgt, en daarvan uitgaande verwacht ik de komende dagen nog een stuk of 15 vrouwen erbij. Eén van de claims van gisteren was overigens een voorbarige: ik dacht dat de eerste man een tweede vrouw had weten te versieren, maar vandaag bleek zij toch voor de nog ongepaarde buurman te hebben gekozen. Heel verstandig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *