13 mei: Zijn dat wel allemaal losers of pechvogels?

Zoals gezegd zitten we volop in het vangen van de losers en/of pechvogels. Dit jaar is ruim 20 procent van de mannen ongepaard in mijn terreinen. Maar zijn dat wel allemaal zulke losers als in het bericht van 10 mei? Vandaag ving ik twee mannen die in 2019 als immigrant onze populatie binnen kwamen. Beide vingen we ze ieder jaar terug.

De man op het Aekingerzand kwam als jonge man binnen en is dus dit jaar vijf jaar oud. Hij wist ieder jaar een vrouw te krijgen en in 2021 zelfs twee! Zo wist hij in vier jaar tijd maar liefst 27 jongen groot te brengen. Vorig jaar was het al wel kantje boord want toen wist hij pas in juni een vrouw te krijgen waarmee hij op de valreep vier jongen groot bracht. Dit jaar staat hij in het rijtje mannen dat naar een vrouw kan fluiten. Echt een vroege is het trouwens niet.  Zijn aankomsten sinds 2019 zijn respectievelijk 29, 17, 27, 29 en 31 april dus wie weet gaat het dit jaar nog lukken.

De man op Torenlaan 182 kwam binnen als man van minimaal twee jaar oud, hij is dit jaar dus in ieder geval al zes jaar. Van 2019 t/m 2021 wist hij een vrouw te krijgen en bracht hij tien jongen groot. Een stuk minder dan de man van het Aekingerzand, dat kwam mede doordat zijn kinderen in 2020 door een Boommarter werden opgegeten. Vorig jaar lukte het hem niet om een vrouw te krijgen en dit jaar tot nu toe dus weer niet. Hij lijkt een wat vroegere man maar bij hem wisselt het nogal. Vanaf 2019 kwam hij aan op 22, 8, 14, 28  en 21 april.

Echt losers zou ik dit niet noemen, op leeftijd wel. Krijgen deze kerels geen vrouw meer omdat ze oud en krakkemikkig worden?  Beide hadden trouwens nog een ding gemeen, van alle jongen die ze produceerden, zagen we er niet één terug. Toch losers? Of zijn ze net als hun vaders vertrokken naar een andere plek dan die waar ze geboren werden? Allemaal vragen die je pas kan beantwoorden als je langdurig en consistent veel data verzamelt, en dat doen we! Jaarlijks monitoren we ruim duizend nestkasten en dat doen we inmiddels voor het zeventiende seizoen.

Terwijl de vliegenvangers nu net beginnen met broeden, staan de Zwarte Mezen op het Dieverzand al bijna op uitvliegen, 10 mei 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *