22 april: Staredown

Ideale omstandigheden vandaag, lekkere temperatuur en mooi licht, wat wil je nog meer. Nou dat de vliegenvangers meewerken, en dat deden ze. Werkelijk iedereen die nog geen vrouw had zong uit volle borst, zelfs de matige zangers. Matige zangers zijn eigenlijk mooiweer-zangers, als het weer ook maar een beetje minder is dan houden ze hun kop. Er zijn er ook die in weer en wind doorzingen, die zijn gemakkelijk. Zou het uitmaken voor het krijgen van een vrouw? Of zijn mooiweer-zanger ook efficiënte zangers die precies weten wanneer ze moeten zingen? Vandaag en gisteren kwamen er weer vrouwen bij, dat in tegenstelling tot de twee dagen ervoor toen het koud en grijs was, waarom zou je dan ook zingen.

Er kwamen ook weer mannen binnen. Omdat er al heel wat nestkasten bezet zijn, moeten deze mannen zich invechten. Dat gaat er niet altijd zachtzinnig aan toe, ze vliegen elkaar dan in de veren en vallen samen op de grond. Maar er zijn in zo’n gevecht ook hele periodes waarin ze tegenover elkaar zitten te staren,  het lijken dan wel vechtsporters die met een staredown aan de wedstrijd beginnen. Of is het eigenlijk een patstelling die ik zie? De uitkomst is vaak dat de indringer aftaait maar soms weet hij ook te winnen en neemt hij de nestkast over.

Twee mannen zitten elkaar aan te staren tijdens een gevecht, ze zetten hun veren dan ook vaak op. De indringer eerst links daarna rechts. Wie er gewonnen heeft ga ik morgen zien, Aekingerzand, 22 april 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *