20 april: Wat doe ik hier

Soms heb je van die dagen dat je liever teruggegaan was naar een bed, vandaag was er in eerste instantie wel een beetje zo één. Bij aankomst in het bos rond zonsopgang was het eigenlijk nog te donker, het regende en het was koud. Toch maar het bos in want stel dat je wat mist.

We onderzoeken of vliegenvangers zich aanpassen aan de klimaatverandering en hoe ze dat doen. Komen ze steeds vroeger aan uit Afrika? Zijn vroege vogels ook succesvoller? En is deze vervroeging erfelijk? Door ieder jaar te registreren wie er wanneer aan komt kunnen we dit soort vragen beantwoorden. Ecologische gegevens zijn vaak niet zo rechttoe rechtaan, er zijn veel natuurlijke factoren die de aankomstdatum kunnen beïnvloeden. Zo kan een depressie onderweg bijvoorbeeld al voor vertraging zorgen. Ook de omstandigheden in de overwinteringsgebieden hebben invloed op de datum van vertrek (en dus aankomst), de conditie van de vogel is van invloed op de aankomstdatum en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Je wilt aan die variatie niet ook nog eens een waarnemersfout toevoegen, als een vogel aan komt dan moet je er dus zijn om dat vast te stellen. Je weet ook nooit wat het weer doet want als het even opklaart kan iedereen zomaar weer uit zijn dak gaan.

Kortom toch maar gaan. Gisteren was gelukkig een topdag, iedereen zong uit volle borst en je kon iedereen zo aflopen en checken of hij er nog was en of hij een vrouw had. Hoe anders vandaag, bij aankomst doodse stilte, nou ja op een enkele vinkenslag en zingende Merel na dan.  Dan ineens een hels kabaal, Grauwe Ganzen zijn op zoek naar een plek om te nestelen en landen her en der in de toppen van dennen. Dit kabaal was trouwens oorstrelend in vergelijking met de twee Apache helicopters die afgelopen week over de boomtoppen scheerden, hoezo nationaal park?

Grauwe Gans in Grove Den, het moet niet gekker worden, Dieverzand, 20 april 2023.

De vliegenvangers zongen niet, veel te koud en te nat. Ze hadden wel wat beters te doen, voedsel zoeken. Ze waren bijna niet te vinden maar af en toe had je ineens een groepje, laag bij de grond speurend naar prooien.

Typische houding van een Bonte Vliegenvanger die naar prooien op de grond speurt, Aekingerzand, 20 april 2023.

Het bleken vaak buurmannen die elkaar dan ook wel min of meer accepteerden. Ik denk dat ze elkaar drommels goed kennen en dat iedereen ook wel weet waar je je hoe moet gedragen, naar andermans nestkast is uit den boze maar samen voedsel zoeken, dat lijkt wel te kunnen.

De dag leverde mij toch nog behoorlijk wat waarnemingen op en vooral poepjes, ik ben benieuwd wat ze met dit soort koude dagen eten.

En nog een bonus. Overal in het bos zie je verliefde stelletjes, de mannetjes voeren daarbij vaak de vrouwtjes, dat zie je ook bij vliegenvangers. Dit vrouwtje Roodborst heeft trouwens een teek in haar opengesperde snavel, dat wordt waarschijnlijk een serieuze bedreiging als de teek groeit, Dieverzand, 20 april 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *