11 april 2025: Wat voor seizoen gaan we krijgen?

Vanochtend is de chaos in vliegenvangerland nog niet helemaal bedwongen. Niet alle mannen lijken tevreden te zijn met de plek waar ze het gisteren probeerden. Of ze zijn daar weggepest door koolmees of andere vliegenvangers. Op de plekken waar ik gisteren vermoedde dat er vrouwen waren, zaten de mannen vandaag weer gewoon te zingen. En op een andere plek maakten de vliegenvangers wel heel duidelijk dat ze gepaard waren: ze kunnen dan met vreemde smakkende geluidjes op je reageren.

Is er al iets te zeggen van wat voor soort jaar het wordt? Misschien een kleine blik in de glazen bol, of deels ook gewoon een blik in de databank. Omdat er afgelopen winter veel beukennoten waren, zou ik verwachten dat er heel veel mezen zijn. Immers: die houden erg van beukennootjes als wintervoer, en vaak heeft dat een direct effect op hoeveel nesten we in de nestkasten vinden. Nu weet ik niet hoeveel mezen er nog gaan beginnen, maar tot nu toe lijken de aantallen niet over te houden. En dat terwijl toch een aardig deel van de mezen al begonnen is met de eileg. Is het dan een vroeg jaar? Op basis van het uitlopen van een paar van de vroegste eiken lijkt het daar wel op. Niet extreem vroeg, maar wel bij de 10% vroegste jaren als ik dat nu kan inschatten. Maar met het wat koudere weer van de afgelopen dagen lijkt het uitlopen van de bomen even stil te staan. De warme dagen die we gaan krijgen, met hopelijk ook wat regen, kan tot een ware explosie van bladontplooiing gaan leiden.

Zijn de vliegenvangers ook vroeg? Wederom moet dit met de nodige voorzichtigheid worden gezegd, want we weten niet precies hoeveel vliegenvangermannen we nog kunnen verwachten. Mijn inschatting is dat ik nu op 25-30% van het totaal zit, maar Richard zit mogelijk al wat hoger. Op 11 april zitten we gemiddeld op 18% van de mannen, dus het is wat aan de vroege kant. Maar het kan heel veel vroeger: vorig jaar zaten we op deze tijd al op 63% van de mannen die terugwas. Het kan ook heel veel later: in 2008 en 2013 hadden we op 11 april nog geen enkele man die in ons studiegebied was gearriveerd.

Misschien vind ik het wel het meest spannend of we dit jaar weer veel rupsen gaan krijgen. Die zouden alweer een paar jaar op het afnemende deel van hun 10-jarige cyclus moeten zitten. Maar niets is minder waar: vorig jaar hadden we weer kaalvraat op een heel aantal plekken. En mijn inschatting zou zijn dat ook dit jaar er weer veel rupsen gaan zijn. Goed voor de mezen en de vliegenvangers, maar mogelijk slecht voor de eiken. Die kampen nu al acht jaar met hoge rupsenvraat, wat vast geen pretje is. We gaan het zien….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *