Wanneer ik mensen vertel dat ik al zo lang aan vliegenvangers werk, dan is één van de meest gestelde vragen: hoe oud worden die vliegenvangers eigenlijk? Die vraag komt waarschijnlijk voort uit het fascinerende feit dat zo’n klein vogeltje zulke lange afstanden kan trekken. En ik benadruk dat feitje natuurlijk ook vaak, omdat ik er zelf nog steeds verbaasd over ben dat dit mogelijk is.
De reden waarom ik nu hierover begin, is omdat Richard vandaag een mooie vangst deed: een vrouw die wij zelf 2018 ringden toen ze al volwassen was. Aan het verenkleed konden we zien (of om iets preciezer te zijn: inschatten) dat ze toen één jaar oud was. Dus ze zou in 2017 geboren zijn, en dit jaar dus de respectabele leeftijd van acht jaar hebben bereikt. Daarmee is ze nog geen recordhouder, want we hebben in totaal vier mannen en één vrouw die negen jaar zijn geworden. En aangezien één van deze vijf vorig jaar ook nog leefde, zou het zomaar mogelijk zijn dat we dit jaar eindelijk de eerste 10-jarige vogel in onze populatie hebben.
Die negenjarige vrouw was een avontuurlijk type, want in die negen jaar heeft ze in vier verschillende nestkastgebieden gebroed. Eigenlijk ook opvallend dat ze ook geen enkel jaar heeft overgeslagen, want als je verhuist kan je net zo goed in een nestkast in een tuin of vakantiepark terecht komen, of in een natuurlijke holte broeden. In haar leven heeft tot nu toe 41 jongen laten uitvliegen, waarmee ze op de derde plek staat van meest succesvolle broedvogels. Met dit jaar erbij kan ze zomaar op de eerste plaats terechtkomen.
Zo trekt een enkele waarneming me weer de databank in, waarbij je enkele waarnemingen dus in groter verband kan zien. En bedenk er dan wel bij dat we van ruim 6000 volwassen vliegenvangers gegevens hebben, en dat je alleen daarmee deze langlevende individuen kan vaststellen.